פטנטים-יזמות-עסקית

מאמר: האם תוכל להיות תואם ביל גייטס? – יזמות כמפתח להצלחה

מאת: פרופ’ ליאורה קצנשטיין

 

מה חסר ליזמים וליזמות לפרוץ קדימה ? פרופ ` קצנשטיין , המלווה חברות סטארט – אפ ב 15- השנים האחרונות , סבורה כי החוליה החסרה היא הבנה מעמיקה בתחום יזמות עסקית, כולל נוסחאות מעשיות .

100%מחברות הסטארט – אפ מוקמות על – ידי יזמים לסוגיהם ) טכנולוגיים , פיננסיים , שיווקיים וכיוב .(‘ העובדות מראות , כי 90% מהן נסגרות תוך פרק זמן של 3 שנים . מתוך 10% ששורדות רק אחוזים בודדים פורצות קדימה , בעוד שהשאר דורכות במקום . מסתבר ש ” הגנים היזמיים ” לא מספיקים ברוב המקרים ודרוש משהו נוסף .
בחינת העסקים שכשלו מראה באופן ברור כי ב 90% מהמקרים מדובר בכשל ניהולי , הנובע מחוסר ניסיון של המייסדים . אותם תכונות ” יזמיות “שסייעו להקמת עסק, הן שגורמות לכישלונה בסופו של דבר במעבר משלב הייסוד שדורש יצירתיות לשלב המיסוד שדורש יכולות ניהוליות .
מחקרים רבים הראו כי היזמות היא אומנם תכונה מולדת שמתאפיינת במהירות החלטה המבוססת על אינטואיציות ומיומנויות ובנטייה גבוהה יחסית לקחת סיכונים אישיים ועסקיים . אולם , בניגוד למיתוס הרווח , יזמים מוצלחים אינם מהמרים בחלל ריק , אלא לוקחים סיכונים מחושבים , הנובעים מלימוד מדוקדק של הנושא בו הם עוסקים .

מה חסר ליזמים כדי לפרוץ קדימה בגדול ?
כמי שמלווה חברות סטארט – אפ ב 15- השנים האחרונות , אני סבורה כי החוליה החסרה היא הבנה מעמיקה בתחום היזמות העסקית. לא כל מי שבקי ברזי הטכנולוגיה יהיה יזם טכנולוגי מוצלח ולא כל מי שיש לו רעיון יצירתי במיוחד יצליח כיזם עסקי , אלא אם ישכיל ויתפתח , בתחומי פיתוח והקמת עסק
תהליך הקמת עסק כולל אלמנטים מורכבים ביותר , כמו : אישיות המיזם , תקשורת טובה עם אנשים מרקע שונה , הבנה טובה של התחום העסקי שבו המיזם פועל , אישיות יזמית המאמינה בעצמה וביכולתה , יכולת לרתום משאבים שונים לטובת קידום העסק , חשיבה שיווקית יצירתית , הבנה פיננסית , שליטה בטכנולוגיות שונות וכיוב’.

האם אדם אחד יכול לשלב בתוכו את כל התכונות האלה ?
כמובן שלא , אך ניתן וצריך לפתח הבנה לתחומים אלה , על – ידי לימוד ותרגול ההקשרים בין התחומים השונים .
יש ערך מועט מאוד ללימוד תחומים עסקיים ככלי בפני עצמו . לדוגמה : תחזיות פיננסיות שאינן מתבססות על הבנה עסקית שיווקית מעמיקה מחד , והכרת הארגון ומשאביו האנושיים והאחרים מאידך , הן בעלות תועלת מועטה .
לעומת זאת יש תועלת גדולה בלימוד תחומים אינטר – דיסציפלינאריים , כגון ” : זיהוי הזדמנויות עסקיות , “תהליך לימודי המבוסס על פרוייקטים אמיתיים , המשלבים ניתוח אסטרטגי , שיווקי , טכנולוגי , פיננסי והלוקח בחשבון את סביבת החוק , התקינה וכיוב’.
למידה מבוססת התנסות , הבנויה על פרויקטים אמיתיים , היא זאת הנותנת ליזם הפוטנציאלי את הכלים להקטין באופן משמעותי את סיכויי הכישלון שלו . מכאן משתמע שלא רק שניתן ללמוד כיצד להפוך ליזם , אלא שהכרחי ורצוי לעשות כך” .תחושות בטן , “שאינן מבוססות על ידע מקצועי ועל הכרת תחום עסקי ספציפי , מגבירות את סיכויינו להיכלל אחר כבוד בסטטיסטיקה של 90% העסקים הנכשלים .

האם יש בעמדה זו סתירה לעובדה שמצליחנים גדולים , שהקימו בעבר חברות ענק , היו חסרי השכלה פורמאלית מסודרת ?
אם נעמיק ונבדוק , נגלה כי רובם ככולם היו אוטודידקטים והצליחו ללמד את עצמם בצורה מעמיקה ביותר את התחומים העיקריים שהיו צריכים לדעת כדי לקדם ולהרחיב את מפעלם . המשותף לכולם הינו החזון והדחף הבלתי נלאה להגשימו , תוך השקעה אישית בלמידה , פעמים רבות אחר מעשה ובעקבות הפסדים ניכרים בשלבים הראשונים של המיזם . עוד הוכח כי “יזם מושכל ” יודע לעזוב את המיזם שלו בשלבי המיסוד והמעבר מארגון יזמי לעסק מסודר .

בעידן המידע שלנו , המאופיין בשינויים מהירים , בטכנולוגיה משתנה ובמורכבות עסקית , לא ניתן להעלות על הדעת הקמת מיזם עסקי , שאיננו מבוסס על ידע ומחקר מעמיקים . כמי שמלווה חברות סטארט-אפ ב15 – השנים האחרונות , הגעתי למסקנה שישנם מספר מאפיינים למיזמים שנכשלו : מחסור במערכות ניהוליות , תכנון פיננסי לקוי , תלות יתירה באנשי מפתח בעסק , מקורות הון לא מספיקים לשלב הצמיחה , השקעת מאמץ בצד הטכני של המיזם במקום באסטרטגיה העסקית והשיווקית וכו’ .

ההשקעה החשובה ביותר ליזם לפני גיוס ההון הינה למידה , הכשרה ואימון עסקי מתאימים לתחום היזום העסקי וניהול פטנטים וחברות סטארט-אפ בנוסף להכשרה הטכנית הספציפית בתחום המיומנות שלנו . מיהו יזם ? יזם הוא מי שמגדיר את עצמו ככזה . ב- “ISEMI יזמות” , שלוחת אוניברסיטת סווינבורן בישראל , אנו טוענים כי לא ניתן לנבא בצורה מדעית מיהו יזם ובודאי שלא מי עומד להיות יזם מצליח .

יזמות , הינה “בחירה עצמית” ולכן לדעתנו ” יזם ” הוא כל מי שמגדיר עצמו ככזה . הוכח בבירור שבכדי להגביר את סיכויי ההצלחה של יזמים , שהגדירו עצמם ככאלה , יש צורך במסלול הכשרה מובנה ומוסדר , המיועד באופן מיוחד ליזמים המקימים עסק והשונה באופן מהותי ממסלול ההכשרה של מנהלים בארגון גדול.

המאמר נלקח מתוך: “ISEMI פיתוח יזמות עסקית וניהול”.

פטנטים – רשימת מאמרים

פטנטים – סקירה

פטנטים – מאמרים

פטנטים: תמיהות, שאלות וטעויות נפוצות

פטנטים – מאמר, שיווק פטנטים, משקיעים ושאלות נוספות